………så mycket trevligt strunt i mitt huvud……………

Dagar i Rom

Man blir lite pilsk sa jag till min väninna när jag på kvällen la upp mina svullna fötter på en stol i hennes hem vid Vatikanen. Efter tre dagar i Rom, varav senaste dagen stirrandes på olika mansskulpturer både på Kapitoleum, och Galleri Borghese  (samt inte att förglömma nya Stadion som är en fullständig hyllning till manskroppen ) så skulle man vara gjord av sten om man inte reagerade. Väninnan tittade till  lite förvirrat nyvaket men sen kom ett litet leende fram och blicken blev lite nyfiken.

Vänninan är en superb kocka som blev  lite lätt frustrerad när vi av nyfikenhet blockerade hennes framfart i köket. Fram med lite ostbågar och ut på terrassen men vi drogs ändå  tillbaka till de ljuva dofterna som spreds när hon komponerade kvällens middag.  Ni är i vägen, jag kan inte jobba i mitt kök var hennes raka kommentar. Aptiten var god inte minst när det serverades en pasta al vongole, aggretti (?)lite crudo samt buffelmozzarella och ett gott Vermietovin. Jag suckade av välbehag och plirade på vännen. Vännen som för övrigt hade suckat djupt och visat ovanligt många tecken på frustration när den italienska delen av mig poppat upp för ofta (fast den delen kom i högsta grad till nytta i alla möjliga situationer under resan).

Så småningom var det dags att tacka för utsökt middag, ta farväl av väninnan och leta sig fram till närmaste Metrostationen för att ta oss till hotellet. Metron stängd och skyltar om att det istället gick bussar t o m april – det var juni nu….Till slut dök det upp en buss mot Termini och en udda resa började. Vid stoppljusen kom inte bussen iväg, motorn rusade och det lät som chauffören inte fick in växeln och när det väl lyckades hade det hunnit bli rött igen så några hundra meter tog sin lilla tid. Rätt som det var kom den dessutom  in på enkelriktad väg med spår, bilar fick backa och bussen verkade fastna på spåret. Efter mycket strul rullade den mot en hållplats där vi alla fick gå av, hänvisade till en busshållplats längre fram. Ny väntan….och vad kom om inte samma buss??? Skrattande över det smått absurda i situationen klev vi på och efter ett par minuter började  problemen på nytt. Det tog en dryg timme, den lilla biten, och slutade med att chauffören fick släppa av de nu högljuda krävande passagerarna vid ett rödljus men då kunde vi åtminstone se Termini, ta oss till hotellet och pusta ut.

Nästa dag skulle färden gå mot Sicilien…..men det är en annan story.

Det var så lite så…

Det var så lite så hör jag mig själv säga när min käre tackar mig för att jag bjudit hem fadern och i det varma vädret bakat pizza. Hajar till över mig själv och mitt svar och tänker att  jag svarat efter ett gammalt mönster. Efter en stund så talar jag om att jag är glad över att han uppskattade min ansträngning. För det är jag, glad över att han inte tar saker och ting för givet och för att han faktiskt ser det jag gör.

Fadern är gammal och skröplig i kroppen men glasklar i huvudet och när han skrattar märks likheterna med sonen.  Men det är si och så med aptiten, den finns inte riktigt utan sällskap vid matbordet och maten som hemtjänsten lagar är av blandad kvalitet. Burksoppa till lunch gör mig upprörd – det är ingen mat för en gamling som behöver näring och energi för att hålla sig frisk och vid gott mod.  Håller fullständigt med när han säger att mat ska smaka, han gillar kryddor och då menar jag inte glutamat. Så nu försöker jag laga lite italienskt då och då för vi ser att han blir gladare medan han äter. Det är definitivt inte lätt att bli gammal när kroppen sviktar.

Tags: , , , , , ,

Alli reklam

Suckar djupt när den kommer upp i rutan. Kvinnor som sitter o ”talar” om ”viktminskning”. Falsk intimitet. Lösryckta ord och meningar tänkta att väcka intresse. Attraktiv och en glad man…..är mannen glad för att kvinnan eller han tappat i vikt??? Skulle vilja se kvinnorna utbytta till män som pratar på det viset…det löjeväckande skulle bli än tydligare.

Överhuvudtaget är det intressant att föreställa sig könsbyte i reklamrollerna. Våra föreställningar och vad som cementerar dom. Vi sväljer mycket skit, gränserna flyttas och vänjer oss så att det blir ”normalt”.

Tags: , , , , ,

Högt blodtryck???

Jaha nu har jag skrämt min käre. Eftersom jag känt mig lite hängig så hade jag en lugn återhämtningsdag där jag inte lyfte ett finger. Gårdagkvällens  TVtittande  kändes inte så upphetsande heller då bilden blev suddig, lite tankspritt tänkte jag det kunde bero på att jag några dagar tidigare sprang rätt in i ett pansarglas och huvudet värkt lite varje dag sen dess. Skulle snabbt springa ut och rädda en flickunge som klättrade på ett stort C utanför Cubus i en nyöppnad galleria. Blicken på barnet och full fart in i glaset – det tjongade till rejält i panna,tinning och hakan, smackade till i en nackkota och jag trodde tänderna skulle trilla ut. Lite ologiskt for tanken på nya dyrbara tandläkarbesök genom huvudet men den storögda flickungen skulle räddas så det var bara att bita ihop om illamåendet, få ner flickan,  snabbt betala i kassan och sen åka hem. Fast igår hann oron över att jag inte checkade upp det hela redan då det inträffade ikapp mig. Fick nog av TVn tog min temugg, gick ut i köket för en huvudvärkstablett, började känna mig yr och väldigt illamående, klamrade mig fast vid diskbänken och hojtade till den käre som lagom hann fånga upp mig när jag tuppade av.  Vaknade och tuppade av under några minuters  tid medan den käre försökte få liv i mig med klappar och försökte få svar frågor om ambulans eller inte. Ville bara få hjälp in på WC eftersom tarmarna reagerade kraftigt och där visade spegelbilden ett svettigt, likblekt ansikte. Märkligt att bara tanken på att ta sig till sjukhuset och akuten var så jobbigt. Och ambulans för detta?? Näää. Den enorma tröttheten gjorde att jag bara ville sova och det kändes tryggt med den käres lugnande smekningar över ryggen. Imorse insåg jag det dumma, ringde Capio, fick en tillsägelse där med samt en tid till läkare trots att akuttimmen gått. Heder åt Capio! Läkaren trodde mer på en akut sepsis än att smällen skulle ställt till det (även om liten blödning kan läcka och orsaka problem) dessutom konstaterade han ett blodtryck på 155/110 vilket han kollade 3 ggr , ordinerade några prover och sa medan blicken granskade mig upp och ner att han tyckte  i alla fall att jag såg välmående ut idag. Tackar!

Min käre har idag med jämna mellanrum kollat upp mig så att jag mår bra, dessutom avstyrt ett Ikeabesök för inköp av välbehövliga hyllor samt stämt träff med mig igen om en stund – jag har fått honom att börja titta på House…..

Tags: , , , ,

Spammad

Har blivit fundersam över hur just den typ av  mail man inte vill ha hittar till sidan. Spam som av någon anledning modifieras för att på olika sätt väcka uppmärksamhet. Med början på att  jag skulle kunna öka antalet besökare på sidan, sen tjäna pengar sen så småningom över till  påståenden/hot om att jag skulle plankat mina inlägg som även skulle finnas att läsa på någon annan sida….ja jisses! Nänns inte ens svara……kunde nu tyvärr inte hejda min nyfikenhet och gick in på sidan och kollade…blev naturligtvis omdirigerad till en riktigt otrevlig hemsida som säkert nu kommer ställa till problem i min dator. Någon som kan komma med goda råd hur jag ska agera??? Fler som råkat ut för samma saker?

Tags: , ,

Dukan eller inte

Tja efter några veckors prövande av Dukandieten så kan jag bara konstatera att viktminskning som alltid i grunden handlar om att göra av med mer kalorier än vad man stoppar i sig. Stor fördel med Dukan är ändå att man inte behöver vara hungrig samt att man lotsas in på en bra kosthållning. Det får ta tid att lära om. Rikligt med mager protein, lite fett men bra fettsammansättning, lagom med kolhydrater över tiden – bra balans överlag. För övrigt har jag följt bloggar rörande LCHP och LCHF och kan bara konstatera att människor väldigt snabbt förvanskar en diet och hittar på egna genvägar. Vilseledande information finns det gott om och fanatism åt båda hållen. Allt kan inte passa alla och rent förnuftsmässigt finns det en anledning till att så många länder kommit fram till så  likartade näringsrekommendationer. Nog om detta!

Tags: , ,

Dukandieten forts

Jaha nu har jag hållit Dukandieten  i 10 dgr Hur har det gått då?  Misstänkte först att jag att skulle bli den första som inte skulle gå ner ens 1 kg. Ett par dagars konstant småätande (proteinrikt)  fick mig att tvivla men vågen visar nu mellan ca 1,5 – 2 kg minus. Bytte våg mitt i alltihop därav en ungefärlig viktminskning. Som snabbstart för att hålla motivationen uppe fungerar faktiskt den här attackfasen alldeles utmärkt. Svårast att avstå från har varit frukten och grönsakerna. Det sitter i ryggmärgen att sträcka sig efter fruktskålen. Nu är jag sen några dagar inne i  kryssningsfasen (cruise) – alternerar proteindagar med protein+grönsaker. Får se om varannan dag eller 5 dagarscykler passar mig bäst. Har även insett att intresset för den här dieten fullständigt exploderat under de senaste två åren och att det finns gott om bloggar/hemsidor som sprider Dukandieten eller LCHP som den med kallas.  Finns dock saker jag inte kompromissar med t ex vägrar jag använda sötningsmedel. Den dag som jag kommer få sötsug som inte ger sig får det bli socker i en fin chokladbit, någon liten efterrätt el dyl. En annan sak är valet mellan mjölkprodukter med 0-1,5% fett och samma med 2-4%. Innebär den lägre fett% att man istället får i sig konsistensgivare, stärkelse, gelatin m m så väljer jag hellre produkten med den något högre fetthalten och slipper tillsatserna. Fortsättning följer….

Ps Rättelse: mina mulliga franska vänner är inte längre mulliga…..bara att gratulera till deras framgång och uthållighet…..de ser alldeles lagom starka och välmående ut. Nu måste jag ut på min 30min promenad.

Tags: , ,

Diet Dukan utmaningen

Jepp nu är det dags att anta utmaningen att bli av med några kilon till sommaren. Mina goda vänner och jag har  alla rultat till oss denna vinter, förutom en som rasat i vikt främst p g a sjukdom. Så nu gäller det – utmaningen är 5 kg och vi testar med olika varianter. Jag tror i o f s på ISOdieten men den funkar för mig när jag ska hålla vikten annars väger jag inte tillräckligt för att gå ner i vikt på den.  En väninna är galen i LCHF och tycker att den är det enda rätta. En annan kör en något modifierad variant av LCHF dvs hon lägger till lite mer protein, rotfrukter och grönt samt en frukt – nästan ISO- förutom  mer fett. Själv har jag ofta tjatat på mina bantande vänner om att äta mer protein så jag SKA prova DUKAN något som ett par mulliga vänner i Frankrike varmt förordar. Och varför inte? Enligt uppgift så är det 5miljoner fransmän som testat eller testar den. Lägg till britter, amerikaner och italienare….och en del svenskar – särskilt efter en artikel i Må Bra. Det finns dock en nackdel – den är dyr! Jo det märktes drygt 700 kr och det fick rum i en kasse men vad gör jag inte för erfarenheten och kunskapen så nu är det laddat inför morgondagens ”attackfas” som ska vara mellan 3-10 dagar beroende på antal kilon som ska tappas. Jag satsar på 3-4 dagars attack – kommer väl att få en elefant på knä med andedräkten men vad gör man inte för vetenskapen :-).

Blir intressant att se vem som tappar och sen håller -5 kilo , – Så vänner sätt fart!! Imorgon startar vi!

Tags: , ,

Familjemys

Efter att i veckor följt det som händer i Libyen och Japan så blev det ett välkommet avbrott från alla hemska nyheter att åka och umgås med familjen och speciellt med barnen. Finns inget som kan få mig att le inifrån och ut som de små liven med sina funderingar, bus och skratt. Att lyssna till min systerdotters funderingar och häpna över hennes fantastiska logik när hon pratar om shopping och kärlek. Att se hur hennes vilda syster  oförbehållsamt  reagerar och utagerar sina känslor av glädje eller smärta får mig att undra över det kloka i att som vuxen ständigt kontrollera sig och vara ”lagom”. Brodern med sin omsorg om alla och sitt behov av att få vara ifred och som är så unik. Barnbarnen som älskar fart och spring, som klättrar och klänger och hoppar från allt de kan med vilda tjut och kiknande skratt, som fantiserar och leker med orden får mig att fullständigt glömma alla tråkigheter och busa. Sonen sätter på musik som får mig att vilja skaka på rumpan och dansa loss. Min käre är glatt med på noterna vilket får yngstingen att le stort och utbrista ”va konstiga ni är!!”. Den äldste som är förkyld kör ändå slut på de vuxna under fotbollenleken som delvis utspelar sig i snön. Jag skrattar högt när jag ser hur han fintar bort alla. Den här gången är han extra kramig och pussig med mig och väldigt generös med sina baciller men lite får man tåla då de tillfällena är sällsynta. Jag känner mig plötsligt väldigt lycklig och den känslan sitter i.

Tags: , ,

Liv och död

Så har ytterligare en bekant avlidit och jag slås av skillnaden i reaktioner och attityder. Orsaken var densamma men den här damen hade ”åldern inne”  och den dominerande känslan är lättnad över att hon inte behövde lida länge. Sorgen har inte den förtvivlade karaktär som när en ung person går bort. Älskad var hon den gamla damen och både barn och barnbarn tog sig tid att vara med henne och visa henne ömhet fast hon inte var istånd till att ge så mycket respons. När kroppen sviktar mer och mer är det tydligen vanligt att just hörseln förstärks och att hjärnan uppfattar det som sägs även vid lågmält viskande. Vilket kan orsaka en del förvåning när den döende i en stund av klarhet plötsligt meddelar sin ståndpunkt i något som avhandlats i ovetskap om att den döende kunde höra. Livets kretsgång – födelse, liv, död. Får mig att fundera över vilka beslut jag kan ta redan nu för att underlätta alla val som mina efterlevande skulle behöva ta. För valmöjligheterna är många och varför inte ta mig en funderare? Och kommer jag bli sörjd och saknad? Vad kommer mina nära och kära minnas av mig? Vad vet de om mig som kan komma ha betydelse om något skulle hända? Det får mig också att fundera över hur jag tar vara på mitt liv, kan jag leva annorlunda och mer aktivt och meningsfullt? Kan jag fylla det med mer av det som ger glädje? Låter kanske egoistiskt men riktig glädje får man av att göra  något för någon annan. Så glädjeboosta ditt liv genom goda handlingar gentemot andra människor!

Tags: , , , ,